La situació excepcional que s'està vivint fa que el llibre "Musa i August", del doctor Jaume Fontanet, no es pugui presentar en el marc de la diada de Sant Jordi. Per aquest motiu, el COMT ha decidit regalar l'exemplar en format PDF per apropar la figura d'Antonius Musa a la ciutadania. El pròxim 23 de juliol està previst poder realitzar la presentació de l'obra en paper a la col·legiació.

L’any 2019, aprofitant la celebració del 120è aniversari del COMT (fundat el 1898), es va decidir posar en relleu la figura del metge grec-romà Antonius Musa. Aquest galè va tenir cura de l'emperador Cèsar August a Tarraco, tot just quan hi va arribar molt greu de les guerres càntabres. El tractament que li va aplicar va ser completament revolucionari i li va valer la categoria de metge de l’Emperador.

Durant el cent vintè aniversari es van publicar articles, es van impartir conferències així com es van dur a terme entrevistes amb diferents historiadors-arqueòlegs sobre la figura de Musa. A més, es va mantenir un estret contacte amb l'Ajuntament amb l’objectiu d'erigir una estàtua del metge que perpetués la memòria d'aquests fets que van tenir lloc en la nostra ciutat.

De forma paral·lela als actes, es va crear un petit bust i, poc després, es va fer una estàtua de mida real que va ser modelada pel metge i escultor Francesc Anglès. Actualment es troba a la foneria Vila de Valls, a l’espera de la seva fundició en bronze. Amb l’anterior consistori de la ciutat de Tarragona es var arribar al compromís institucional de la creació de l’estàtua però, la situació actual ha canviat i de moment, el projecte ha quedat aturat.

Tot i això, el COMT segueix amb l’objectiu de donar a conèixer aquest personatge tant important de la història de Tarragona. Per aquest motiu, i en el marc de la diada de Sant Jordi, la Institució ha editat un llibre-conte amb la història d’Antonius Musa. El llibre ha estat escrit pel doctor Jaume Fontanet i ha comptat amb la col·laboració de l'il·lustrador Armand. "Musa i August" és la història del metge que es va encarregat de guarir a l’emperador Cèsar August quan era a Tarraco. Aquesta efemèride arriba ara en format PDF i ve acompanyada amb il·lustracions per a que la ciutadania pugui conèixer millor la vida d’aquest metge.

L’obra apropa, a petits i grans, la vida d’Antonius Musa tot fent ús de text i il·lustracions d’una vida plena d’experiències úniques. Vivències que van fer que Musa es convertís en un metge famós arreu de l’Imperi gràcies al tractament revolucionari que va aplicar sobre l’Emperador.

La situació extraordinària que estem vivint ha fet que la presentació no s’hagi pogut fer de la forma tradicional. Tot i això, les xarxes socials ens serveixen per donar a conèixer el llibre Musa i August. El llibre s’ha fet en castellà i en català i, tot i que no es posarà a la venta, es repartirà per centres escolars i biblioteques amb l’objectiu d’apropar Antonius Musa a la ciutadania i el pròxim 23 de juliol, la Institució farà la presentació oficial d'aquest exemplar en paper.